07 февруари 2009

Парадоксот на Ферми


Физичарот Енрико Ферми се прашува зошто на Земјата досега не се појавиле вонземјани кога постојат многу сончеви системи каде би можело да еволуираат живи организми. Каде се посетителите од цивилизации што би требало да се многу понапредни од нашата?

Еден одговор е дека Земјата е навистина уникатна и дека сме сами во Вселената. Друг одговор е дека вонземјаните веќе ја посетиле земјата и заклучиле дека не сме доволно интересни за натамошни посети. Трет и многу поопасен одговор е дека напредните цивилизации неизбежно се уништуваат самите себе, во кој случај интелигенцијата е еволутивен ќорсокак и наша судбина е да исчезнеме.

Ноќно време гледам кон ѕвездите додека Бил Хикс позади мене дава и четврт одговор, „Можеби вонземјаните едноставно и не се толку интелигентни?“

Нема коментари: